29 Ekim 2012 Pazartesi

DAĞ ÇİLEĞİ AĞACI VARDI BASKETBOL SAHASINA GİDERKEN....

Bugün biz Mert ile basketbol oynadıktan sonra yakınlarda kırmızı meyveleri olan bir ağaca dikkat edince ilginç bir şey oldu, evet bu ağaç 'Dağ Çileği Ağacı' idi ve tam da olgunlaştıkları bir döneme denk gelmiştik. Tabii ki topladık ve yedik Dağ Çileklerinden. Bizi gören Doğukan ve Eren de yanımıza gelerek sordular 'Bunlar ne?' diyerek. Biraz anlattık onlara da ve ellerine verdik olgunlarından bir kaç tane, onlar da afiyetle atıştırdılar.

Sonra onları da davet ettik basketbol oynamaya, içimizde en ufak boylu Eren bile en az 10 basket attı. Çocuklar birbirini görerek iyice konsantre oldular oyuna. Ben de bayağı ter attım onlarla birlikte.

Bu resimde gördüğünüz işte o 'Dağ Çileği' ağacının meyveleri. Nasıl, harika görünüyorlar değil mi? Gerçekten de öyleler..

Dağ Çileği deyip geçmeyin, bakın ne faydaları var;
''Halk arasında 'Yaban Çileği' olarak da bilinen Dağ Çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Normal çilekten farkı ise daha küçük boyda olmasıdır. Dağ Çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng bir meyvedir. Üstelik bazı hastlalıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır. Uzmanlar da, Yaban Çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyorlar. Halk arasında Dağ Çileği olarak da bilinen Yaban Çileği, C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikro organizmaları durdurma özelliğine de sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Damar tıkanmalarını önler. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.


*Dağ Çileğinin Kullanılış Şekli; Meyveleri taze olarak da yenilmesine rağmen, genellikle; reçel, marmelat, jöle hatta parfüm yapımında kullanılır. Ayrıca halk arasında; antiseptik, idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yaprakları kanamayı durdurucu, idrar yolları için antiseptik olarak , yüksek tansiyon ve diyabet gibi konularda da faydalı olduğu bilinmektedir. Geleneksel kullanımının yanında, zengin bir antioksidan (anthocyanin ler, galik asit türevleri ve taninler ), vitamin C, vitamin E ve karoten içeriğe sahiptir. Bu nedenle sağlığı destekleyen önemli bir besindir. Günümüzde biyolojik özellikleri ve insan hastalıklarına faydaları konusunda devam eden birçok araştırma bulunmaktadır.''

Basket oynamaya gittik, bir ağaç gördük ve neler öğrendik. Anlıyorum ki öğrenmenin sonu yok ve Tanrı bizlere sonsuz şifa olanaklarını sunuyor, her yerden. Yeter ki bizler araştıralım, sevgi ile bakalım ve etrafımızı inceleyelim, ilgi duyalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder