2 Ekim 2012 Salı

E.F.T. - EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUE - DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞME TEKNİĞİ NASIL KEŞFEDİLDİ?


E.F.T. A.B.D.'li bir mühendis ve N.L.P. Uzmanı olan Gary CRAİG’in, A.B.D.'li Klinik Psikolog Roger CALLAHAN’in T.F.T.-Thought Field Therapy-Düşünce Alanı Terapisi’nden yola çıkarak geliştirdiği bir yöntemdir. 

Normal Psikoterapinin yanı sıra doğu felsefelerini ve tekniklerini de uzun yıllar araştıran Roger CALLAHAN; su fobisi olan bir hastasını tedavi ederken hastanın, “Suyun düşüncesi bile midemi bulandırıyor!” demesi üzerine Roger CALLAHAN’ın aklına, hastasının mide ile doğrudan bağlantılı meridyenine hafifçe vurmak fikri gelir. Hemen gözün altındaki bu meridyene yapılan vuruştan sonra hastanın mide bulantısı geçtiği gibi, çok daha şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıkar. 

Bir buçuk yıldır süren tedavi boyunca ilerleme kaydedilemeyen su fobisi, ortadan mucizevi bir şekilde kalkmıştır! Hatta buna inanamayan CALLAHAN, hastaya en yakındaki havuza gitmeyi teklif eder ve daha önce suyun yakınına gidemeyen hasta, havuz suyuyla sevinç içinde yüzünü yıkar.

CALLAHAN’ın bu buluşundan yirmi yıl kadar sonra, Gary CRAİG, CALLAHAN’ın tekniğini daha sadeleştirip, kolay kullanılabilir hale getirir ve E.F.T.-Duygusal Özgürleşme Tekniği böylece ortaya çıkar. 

Bugün dünyanın pek çok yerindeki kliniklerde uygulanan EFT’nin başarı oranı çok yüksektir. Bir duygu oluşmuşsa ve biz onun adını koymuşsak EFT'nin işi kolaydır, artık bize yaptıracağı yolculuğun keyfini çıkarmak sonunda da ödülünü almak kalır. 

Sorunun adı belirlendiğinde size özgürleşmenin muhteşemliğini yaşamak kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder