29 Ekim 2012 Pazartesi

ŞİMDİ 'ÇİTLENBİK' ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR...

Fotoğraftaki siyah meyveleri görüyor musunuz? Eskiden onların ne olduğunu bilmezdim. Sadece çocukluk yıllarımda Teyzemin Ataköy 2'nci kısımdaki evinin önündeki büyük ağaçtan çocukların bunların daha olgunlaşmamış yeşil hallerinde topladıklarını ve küçük borularla birbirlerine üfleyerek attıklarını izlerdim. Büyük keyif alırlardı birbirlerine bir Amazon Yerlisi gibi kamışların içinden bu küçük yuvarlak yeşil yemişleri üflerken...

Evet şimdi biliyorum ki bu küçük yemişler biraz olgunlaşıp, kararınca yumuşuyor ve yenecek hale geliyorlar, bayağı da keyifle yenecek enteresan bir tadı var.

Çitlenbik diye biliniyor bu ağaçlar, bu sıralar Çitlenbiklerin tam da olgunlaştıkları sıralar ve Annemin yanına gittiğim her seferinde topluyorum avucumun içine 10-15 Çitlenbik yemişini ve afiyetle yiyorum. Size de tavsiye ediyorum, bulursanız mutlaka deneyin...

İlginizi çektiyse aşağıda daha fazla bilgi bulacaksınız, haydi bakalım;


'*Diğer İsimleri : Celtis australis, Ulmaceae, Micocoulier, Bebik, Çatlaguç, Sakızlak
*Botanik Bilgi : Karaağaçgiller familyasından,70 kadar türü olan sakız ağacının bir çeşit meyvesidir. Çitlembik ağacının meyveleri mercimekten az büyük ve buruk fıstık tadındadır. Hekimlikte meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır.


*Faydaları :
Yaprakları saçlara sürüldüğünde siyahlaştırır.
İştah açar, kilo almaya yardımcıdır.
Ayak terlemelerini giderir.
Yaraları tedavi eder.
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Mide ağrılarını dindirir, öksürüğü keser.

*Kullanım Şekli ve Dozu : Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak aç karnına birer tatlı kaşığı yenilir. Diğer etkiler için tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Yaprakları da kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır.'

En ilginci ise şimdi başlıyor; Antepfıstığı Enfes lezzetiyle kuruyemişlerin padişahı. Gaziantep ile anılan bu müthiş lezzet memleketinden 100 lerce kilometre uzaklıkta İç Anadolu´nun Bozkırlarında da yetiştirilmeye ve satılmaya başlandı. Yetiştirilen yerlerden biride Ankara´nın tarım merkezi Beypazarı. Çiftçi Mehmet Temizer, Beypazarı’nda Antepfıstığı yetiştiren üreticilerden. Bahçelerinde var olan çitlembik ağaçlarını Gaziantep’ten getirdiği antepfıstığı ile aşıladığını anlatan Temizer, sonuçtan oldukça memnun. Beypazarı’nda antepfıstığını görenler ise şaşırıyor. Ya işte böyle, çitlenbik deyip geçmeyelim.

Son yıllarda kiraz’dan oldukça yüzü gülen Gaziantep/Demirci ilçesinde bu yıl beş yüz tona yakın rekoltesi ile çitlenbik üreticileri ile yükselişine tüm hızı ile devam ediyor. Kilosunun 4 TL'den alıcı bulduğunu dile getiren üreticiler, toplanan ürünün Siirt, Gaziantep, Bitlis gibi İllerden alıcı bulduğunu belirtti. Kahvesi ve yağı çıkartılan çitlembik ayrıca halk arasında da alternatif tıpta kullanılıyor. Çitlenbiğin halk arasında mide ülseri, mide ağrısı, öksürük, ayak terlemesi ve kilo alımını sağladığı belirtiliyor.

Haydi şimdi 'Çitlenbik Zamanı' Dostlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder