12 Şubat 2012 Pazar

HER ÇOCUK FARKLIDIR...


Eğer çocuğunuz nefes almakta-vermekte zorlanıyorsa, derin derin iç çekişleri artmışsa ve içinde tarif edemediği bir sıkıntı başlamışsa, bilin ki çocuğunuz başa çıkamadığı bir baskı altına girmiştir. Üzerinde öyle büyük bir baskı vardır ki, nefes bile alamamaktadır. Sanki hayatı içine çekememektedir. Birilerinin buna izin vermediği ya da bunu yapmaya hakkı olmadığını içsel olarak hissediyor olabilir.

Erken farkedemezseniz, bu belirtiler daha da artacaktır. Kaynağını hemen aramaya başlarsanız iyi olur. Okul, öğretmen, arkadaşlar, yakın aile (abi, abla, kardeş vb.) ve en önemlisi siz --> Anne ve Babalar bu kaynağın kendisi olabilirsiniz. Genellikle de böyle olur. Farkında bile olmadan yaparsınız bunu. Aslında niyetiniz çok iyidir, onun en başarılı çocuk olmasını, mükemmel olmasını, sizin kendi yaşamınızda yapamadıklarınızı başarmasını beklersiniz hep. Kendi hayalllerinize onun üzerinden ulaşmaya çalışırsınız bazen. Ancak çocuk bunu farklı algılayabilir. Onu kendisi olarak sevmediğinizi, sevilmeye hakkı olmadığını, ancak istenen şekle dönüşürse sevileceğini sanmaya başlayabilir. Zannedebilir. Problem de buradan şekillenir. İyi bir niyetten maraz doğar. İletişim problemi başlamıştır. Bunun göstergeleri de yukarıda saydığım belirtilerdir. Bunlar habercidir.

Her çocuk farklıdır, kaabiliyetleri değişiktir, sizin istediğiniz şey ona uygun olmayabilir, yapmaktan imtina edebilir ya da yapamayabilir. O asla bir uzaktan kumandalı makina değildir. O küçük bir insandır, kendini bulma yolunda ilerleyen, tekamül eden. Mükemmel olmasını beklemeyin o zaten mükemmeldir olduğu her haliyle.

Sevin en içten ve derinden, sarılın, kucaklayın, öpün onu. Onu sahip olduğu özelliklerle sevin bir kalıba koymadan. Onun ilacı sevgidir. 'Seni her şeyinle çok seviyorum' diye kulağına fısıldayın öperken. Güvenin ona, belli edin saygınızı, izin verin büyümesine ve ona yaptıklarınız için affedin kendinizi.

Sevgi ve saygı her şeyin ilacıdır. Günde 5 öğün 1 bardak soğuk su ile almanız önerilir, yan tesiri bulunmamaktadır.


Uyarı; yukarıda yazılanlar tedavi amaçlı değildir, sevgi ve saygı amaçlıdır. Lütfen Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Hayat bütünseldir. Şifa da öyle...






Hüseyin Turgut Sayın,



Bahçeşehir/İSTANBUL, Ocak/2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder